Projekt

Sågindustri, kapellet och andra byggnader

 

www.IrinasArtPhoto.se

Irina Schödin

Ett projekt om sågverksepoken

 

- en del av

Sveriges historiska arv

Här i min bildbok kommer det att hända många spännande saker!

Jag har precis blivit klar med en kurs i fotografi vid Göteborgs Universitet Akademi Valand. Här är ett urval av bilder från mitt projektarbete och andra bilder som jag hade gjort efter kursens slut.

Ni kan gärna tycka till om mina bilder, dela med Er om era idéer eller om Ni har någon fundering, skriv gärna i min Gästbok.

Mitt fotoprojekt handlar om sågverksepoken med Merlo slott i synnerhet och Wifstavarfs fabrik i allmänhet. Sundsvallsåmråde blev centrum för världens största sågverksdistrikt med över 40 ångsågar.

Genom framgångsrika affärer inom träindustri reste Sverige upp sig och fick stora ekonomiska framgångar. Den tiden har direkt anknytning till Sveriges framgångsrika ekonomiska tillväxt under 1800-talet. Många träpatroner blev mångmiljonärer. En av de var grosshandlaren och miljonären, Sveriges näst rikaste man efter Alfred Nobel, direktören Frederik Bünsow. I projektet har jag också berört andra träpatroner under samma period. Just nu har jag gjort mitt bild urval. Det kan hända att det kan komma några nya bilder till.

Merlo Slott

Merlo Slott. Fredriks Bünsows sommarresidens och familjen Bünsows sommarbostad åren

1883-1885. Arkitekten var Isak G. Clason, som sedan byggde Bünsowska huset i Stockholm och Östermalms saluhall. Husets ägs idag av SCA och används som SCA:s centralarkiv 1951.

Merlo slott. Riddarssalen. Patronens sammanträdes sal.

Riddarssalen med 7,5 m takhöjd ska påminna om en medeltida riddarsal. Inredningen har paneler, dörrar och takinlägg gjorda i ek. Kommunsvapen från närområdet pryder alla väggar som runda sköldar.

Riddarssalen.

Merlo Slott. Ett rum. Bakom ett fönster som vätter mot den Engelska trädgården finns, en blomma och en staty som föreställer en handels gudinna, en gudinna som ser till slottet. Det visste jag inte om det, när jag fotograferade rummet. Det är mycket symboler i huset och utanför huset. Bordslampan i fönstret är i art deco-stil, där formen skulle följa funktionaliteten. Kanske den viktigaste designskolan (art deco) i början av 1900-talet var Wiener Werkstätter, som  idag återigen känns  moderna.

Kristallkronan är nytillverkad i en nyklassisk-stil s.k. empir – efter Napoleon-stilen som präglade det tidiga 1800-talet. Ni skulle veta vilken härlig miljö det är inne i slottet som är mycket välbevarat. Flera renoveringar har gjorts vid den senaste åtgärdades flera vackra takmålningar.

Vem satt vid det bordet? Vilka tjänstemän?

Sub Rosz symbolen eller förtrolighet som finns på alla dörrar i Merlo slott.

Merlo slott. Skrivmaskinen, stämpel och bläckhorn, för stora affärer....

Detaljer

Klockor från olika sågverk.

Merlo Slott. Väntrummet.

Merlo slott. Här tänker jag matchande färge som är klassika.

Trappan upp till de viktiga sammanträdena.

Salongen

Lång väntan. Hur var det på den tiden? Har någon stått vid fönstret och väntat på någon?

I slutet på 1800- talet, andra Sveriges uppvärmningssystem.

Marmortrappa.

Blomsterrummet. Denna schäslong, av en typ som kallas veilleuse, i empireutformning.

Detaljer,

Merlo Slott, arkiv.

Merlo slott, av en fantastisk Engelsk trädgård/parken i engelsk stil. Merloparken var anlades träd, buskar och rabatter. Det finns fortfarande i trägården sagolikt goda äpple, tänk vad dessa träd skulle kunna berätta.

Hönshus. Merlo slott.

Bünsows Allé vid Merlo Slott. Efter kanterna på denna fina allé stod arbetare och tjänstefolk från slottet ner till järnvägen vid Skönviks sågverk nuvarande Östrans massafabrik. När familjen Bünsow kom från Stockholm till sitt sommar residens. Häst och vagn på sommaren och häst och skrinda på vintern.

Nu SCA Massafabrik. Utsikten från balkongen på Bünsow sommarresidens. Under Bünsows tid Skönsviks sågverk.

Wifstavarfvs pappersfabrik, nu är den nedlagd. Tidigare skeppsbyggeri och sågverk på dessa platser.

Hovid på Alnö. Sågverket anlades 1860, var i drift till 1943.

Panoramabild. På bilden till vänster Östrands massafabrik som ingår i SCA-koncernen. Till höger tidigare kajplats för lastning av sågade varor till olika fartyg. Flera sågverk anlades i Sundsvalls området under tiden 1840-1940, som nu är avvecklade.Timret flottades på Indalsälven ned till kusten varifrån virket sedan skeppades ut. Stängda verksamheter: Wifstavarfs fabrik utanför Timrå, Hovids sågverk på Alnö. Omkring sågverken byggdes små samhällen upp med arbetarebaracker, egnahem, frikyrkor och Folkets hus.

Östrands massafabrik i Timrå. Nu står ett av världens modernaste pappersbruk på den plats där det tidigare stod ett sågverk.

Wifstavarf Spruthuset (kapellet) uppfördes för att hysa brandsprutan som behövdes om ångsågen skulle ta eld. Tornet bygdes för att hänga och torka brandslangarna i tornet. Brandrisken var något som var en överhängande fara. Spruthuset-brandstation byggdes i nyromantisk stil 1891, kapell blev det 1959. Det var Wifstavarfs AB:s egen brandkår och egna spruthus som också i SCA:s ägo.

 

Wifstavarfskappellet från insidan av. I kapellet finns föremål som tillhör till sågverksepoken.

Disponentsvillan i Tunadal. Den som ägde eller var chef för en såg kallades disponent och vederbörande bodde i herrgården eller disponentsvillan. Kontorshuset tillhörde till Carsten Jacobssen Disponent som var ägare av Tunadalssåg. Jacobssen kom från Drammen i Norge.

Under sent 1870-tal fann Carsten Jakobssen, norskättad träpatron denna villa i Petersvik. Han var legendarisk chef för Tunadal, Norrlands första ångsåg, som grundades 1849 strax norr om Petersvik. Jakobsen byggden- sommarvilla i Solbacken med utsikt över Alnösundet och Sundsvallsfjärden. Staden blev centrum för världens största sågverksdistrikt med över 40 ångsågar.

Tunadal sågverket. De berömda orden:

"Och hela hamnen som en spegel låg – och såg vid såg jag såg, varthelst jag såg.” Så beskrev författaren Elias Sehlstedt 1872 utsikten från Sundsvall mot Alnön när han i solnedgången blickade ut över sundet. Med Tunadal på fastlandssidan var det då cirka 40 sågverk. På Alnön fanns det 19 sågverk. De områdena under 1800- talet var världsledande på sågade varor .

 

Plötsligt hade jag hamnat på samma ställe i ett exklusivt område som jag inte kände till att det existerade. Där hade någon av träpatronerna bott. Såhär ser det ut idag. Byggnaden är ett gavelhus av tysk-nederländsk typ, kallad "den nordiska renässansstilen"

Ett övergiven gavelhus på samma gård, Ingen som bor där just nu.

Hur gamla kan träd bli? Hade dom träffat träpatroner? Hösten blir gärna en vemodig tid och här är det inget undantag.

Hotell Knaust i Sundsvall

Ingång till anrika Hotell Knaust i Sundsvall. De exklusiva salongerna, matsalen och wienercaféet besöktes av kungligheter och utländska dignitärer, grosshandlare och industrimagnater. Hotell byggdes av upphovsmannen, källarmästaren Adolf Knaust Knaust blev synonymt med epoken och staden. Arkitekten Sven Malm, som ritat hotell Knaust.

Hotell Knausts berömda trappa. Den 25 juni år 1888 utbröt en brand i Sundsvall som skulle komma att ödelägga nästan hela staden. Efter återbyggdes staden bara av vackra stenhus. Knaust Hotell var det flådigaste som fanns och byggdes av träpatronen Adolf Fredrik Knaus 1891. Knaust blev det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid.

Jag har känslan att jag befinner mig i ett slott och inte i ett hotell.

Det legendariska Knaust Hotell i den moderna tiden. På väg upp till en modern saga.

Detaljerik trappa i klassisk stil.

Ingång och reception till hotellet.

Hotel Knaust. Sundsvall. Storgatan. Ingång på den röda mattan.

Bünsowskahuset i Stockholm

Bünsowskahuset befinner sig i ett exklusivt beläget. Hela fasaden upptar ett helt kvarter på Strandvägen 29-33, på Östermalm i centrala Stockholm. Byggdår 1886-1888. Samma arkitekt G.Classon, som hade byggt Merlo Slott. Det var det mest omtalande huset i den svenska arkitekturhistorien, med alla moderna finesser.

Bünsowska huset är har en utformning som visar byggherrens personlighet och behov. Det är också en symbol för 1890-talsarkitekturens genombrott i Sverige.

Strandvägen. FB - Fredrik Bünsows initialer står på Bünsowska huset i Stockholm.

Vid ingången finns två porträtt i form av en medaljong av Friedrik Bünsow och hans hustru Allona. Samma porträtt finns på fasad i Merlo Slott.

 

Jag fick mycket intressant guidning på Merlo slott av arkivchefen. Stort Tack för det!!

 

Kläderna fick jag låna från Stenstan Visitor Center i Sundsvall. Tack!

 

 

*källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wifstavarfs

litteratur: MERLO. SCAs centralarkiv. Tryck 2001.

 

©All rights reserved by: Irina Schödin 2015-2016

 

 

www.irinasartphoto.se

 

e-mail: is@irinasartphoto.se